Velkommen til Ambera Desert Springs - Europas første aktive bofellesskap for oss over 55!

Reisebrev fra studietur Florida: Folk er usedvanlig åpne!

Jeg, Falko, og Jan Olav, kom nettopp hjem fra et fantastisk opphold, og en inspirerende studietur, i Florida, USA. Der besøkte vi stedene vi er så fasinert av, og som vi ønsker å lære av – nemlig byene for aktive voksne, og jeg vil dele litt med dere hva vi så og opplevde der nede.

«Active adult communities» er boligprosjektene i USA som er spesialdesignet for et aktivt, meningsfylt og innholdsrikt liv som voksen. Vi har tidligere i 2018 sett på mer enn femti slike prosjekter for å hente inspirasjon og kunnskap til å skape Ambera i Europa. Ambera skal bli Europas første by for aktive voksne, og selv om oppskriften er hentet fra USA, skal vi skreddersy den for oss europeere.

Tre av de mest gjennomtenkte og velfungerende prosjektene ligger i Florida; The Villages, Del Webb Stone Creek og Trilogy Orlando. Vi har besøkt disse byene tidligere, men vi ønsket å reise ned igjen for å tilegne oss enda mer kunnskap i hvordan disse byene fungerer, og snakke med flest mulig av beboerne om dere erfaringer og opplevelser.

Det som var utrolig fascinerende for oss var at beboerne hadde en usedvanlig åpen og vennlig innstilling, og at de alltid var interessert i å komme i kontakt med nye mennesker. Det gjorde det enkelt for oss å snakke med folk ute på gaten, i restaurantene, og i aktivitetssentrene. En slik åpen og imøtekommende kultur ønsker vi oss også i Ambera!

Samtlige beboere som vi snakket med var enige om to ting: at det var super enkelt å treffe andre mennesker – de har nå flere venner enn de noen gang har hatt tidligere; og at muligheten for å delta på aktiviteter, og muligheten for å igangsette nye, gav dem masse energi, både fysisk og psykisk.

Kjernen i alle boligkonseptene i USA er et fellessenter som de kaller «recreation centre». Der finner man kursrom for språk- og historiekurs, et verksted for maling og snekring, en scene for dans og musikalske innslag og et stort kjøkken for felles matlaging og matkurs. I tillegg har de et helsestudio for trening med særskilte rom for klasser som yoga eller spinning, samt basseng (innen- og utendørs).

Menneskene fra hele byen samles på fellessenteret og finner venner gjennom aktivitetene. Vi tror og håper at dette også kommer til å skje i Ambera – på tvers av kultur- og språkforskjeller. Deler vi en interesse, så finnes det få barrierer for å utvikle vennskap.

Kurs- og aktivitetstilbudene er lagt ut på en nettside, eller en app, og beboerne kan fritt velge hvor mye, eller lite, de vil benytte seg av mulighetene. . Vi traff flere som fortalte at de prøvde så mange nye ting som mulig i løpet av de første månedene, for senere å fokusere på to til tre aktiviteter og knytte dypere vennskapsbånd med deltakerne. Jeg synes det er virkelig kult å se at aktiviteter, kurs og grupper fungerer som naturlige møteplasser for beboerne.

Når vi er her får vi lyst til å ta med flere Ambera-entusiaster til USA – et besøk i en slik by er en øyeåpner for å forstå konseptet bak Ambera. Men istedenfor tok vi denne gangen med oss en dyktig kameramann, Kristoffer Grindheim, som filmet mange spennende mennesker og situasjoner i Florida. Vi håper filmene kan formidle i hvert fall en brøkdel av det som har inspirert oss så kraftig.

Vi er så ivrige etter å dele mer om Ambera, og inspirasjonen bak livsstilskonseptet! Håper dere vil fortsette å følge oss, og bidra med deres ideer og tanker.

Med vennlig hilsen,

Falko Müller-Tyl

Administrerende direktør og medgründer.