Dine barn har flyttet hjemmefra, og er opptatt med egne barn, fulltidsjobber og yogatimer tre ganger i uken. Du har gledet deg til pensjonisttilværelsen, men når dagen endelig er her føler du deg forvirret, tom og trist. Hva skal jeg fylle mine dager med? Plutselig, for første gang i ditt liv, føler du deg ensom.

Ensomhet blant eldre er et økende problem. The Guardian skriver om ensomhetsepidemien som rammer 1,2 millioner voksne i England. Ensomhet har en enorm innvirkning på en persons mentale helse og velvære, og kan potensielt være en enorm utgift for samfunnet.

Campaign to end loneliness forteller oss at 17 % av godt voksne i Storbritannia har kontakt med sin familie, venner og naboer mindre enn en gang i uken.

Men det er ikke så deprimerende og håpløst som The Guardian portretterer, for mange eldre lever lengre, og holde seg friske og aktive. Hva er deres hemmelighet?

Maggie Khan, 82 år gammel, har levd i et bofellesskap i over 25 år. Hun forteller The New York Times at det å bo i et bofelleskap har mange fordeler: det bringer folk sammen, og det utsletter ensomhet.

I Kongsberg bestemte 23 mennesker seg for at de ikke ønsker å ende opp ensom og isolert. De skapte sitt eget pensjonistparadis. De 23 pensjonistene sier til NRK at de bygget 14 hus, 13 eneboliger og en fellesbolig. I fellesboligen arrangerer de felleslunsjer, middager og aktiviteter – og noen ganger store fester.

De forteller NRK at de oppmuntrer hverandre, både fysisk og mentalt. Og alle 23 er overbevist om at de har utsatt aldringsprosessen med flere tiår – noen av dem sier til og med at de aldri før har vært i bedre form, eller har hatt flere nære venner!

Les originalartikkelen til NRK her

Les mer om Ambera her:

– Vår visjon

– Ofte stilte spørsmål

– En statusoppdatering fra Ambera

– Fra Madrid til Oslo

– Advarsel! Fremmede smiler til deg på gaten i Spania

– Hvorfor skal det første prosjektet bygges i Spania?

I Ambera kan du invitere gode naboer på grillfest – en onsdag ettermiddag.

Vi holder på å utvikle Europas første by for aktive voksne, Ambera. Et boligkonsept for deg som ønsker å leve et aktivt og sosialt liv. Vi fokuserer på arkitektur med sosiale dimensjoner, og skal ha et variert tilbud av sosiale og fysiske aktiviteter, så du kan knytte nære bånd og dyrke dine interesser.

Del Webb har bygget og utviklet byer for aktive voksne siden 1960, og ved å konstruere byene med et sosialt fokus har de redusert ensomheten med 50 % og økt aktivitetsnivå med 30 % for sine beboere.

Vi tar med suksessoppskriften fra USA, og skreddersyr den for Europeere. Kan det være noe for deg?

Hvordan tror du vi kan forebygge ensomhet? Bli med i diskusjonen på Facebook-siden vår, og abonner på vårt inspirerende nyhetsbrev for flere interessante artikler om livet etter 50.