Velkommen til Ambera Desert Springs - Europas første aktive bofellesskap for oss over 55!

Å bygge et fellesskap – Del 5 av 5

Hvordan bygger man noe som ikke eksisterer fra før? Hva er det egentlig vi har jobbet med hver eneste dag de siste tre årene? Er det ikke bare å kjøpe en tomt, bygge noen hus og starte salget?

I denne artikkelserien i fem deler forteller medgründer og adm. dir. Falko Müller-Tyl om hva Ambera-teamet har jobbet med frem til nå, hva vi har oppnådd så langt, og hva som ligger foran oss.

Å bygge et fellesskap, del 5 av 5 – Å fylle Ambera-fellesskapet med liv

Kjære Amberafamilie,

I dag kommer vi til siste punkt i min liste over vesentlige aspekter for en Amberaby:

  1. Å definere hva slags samfunn vi skal bygge

  2. Å velge riktig tomt

  3. Å bygge egnete fellesfasiliteter

  4. Å bygge gode boliger

  5. Å fylle Ambera-fellesskapet med liv

Og her er vi midt i kjernen av Ambera-konseptet – hvordan sørger vi for å fylle Ambera med liv over tid?

Hva er utfordringen?

I de første fire kapitlene av denne serien har jeg skrevet om de fysiske fasilitetene som vi skal bygge – hvor det første prosjektet skal ligge, hvilke fellesområder det skal inneholde, og hva slags boliger vi ønsker å bygge – for å tilrettelegge for en aktiv, sosial og meningsfull livsstil. Basert på vår opprinnelige idé, det vi har sett i USA og ikke minst deres innspill i forskjellige fora og intervjuer, tror vi at dette er noe som mange ønsker seg, ideelt sett i en setting som gjør det enkelt å praktisere.

Men hvordan skal vi egentlig sørge for at Ambera virkelig blir et slikt unikt fellesskap som vi drømmer om? Hvordan sørger vi for at livet hos oss virkelig blir så aktivt, sosialt og meningsfylt som vi vil at det skal være?

Et enkelt svar ville vært å si at alle disse komponentene – visjon og konsept, tomt, fellesfasiliteter og boliger utgjør hver sin del i det som sammen danner helheten Ambera, det vi kan kalle for «liv» eller «livsstil». Men vi tror ikke at det er fullt så enkelt. Bare se på hundrevis av eksisterende boligprosjekter i Spania og andre land i Sør-Europa som ble solgt som ferieboliger og står tomt store deler av året, nesten som spøkelsesbyer.

For å skape et unikt fellesskap må vi derfor sørge for først og fremst tre ting:

(1) At de som kjøper bolig i Ambera har tid til å være der og ønsker noe mer enn bare sol og varme.

(2) At det er enkelt for beboerne å starte klubber og aktiviteter, sette i gang prosjekt, og delta i ting som skjer (Ambera stiller med personer som hjelper med det – se under).

(3) At byen har en viss størrelse, slik at det vi kaller «economies of scale» har virkning, dvs. at kostnadene for bygging og drift av fellesfasiliteter og tjenester fordeles på et stort nok antall mennesker.

Hva har vi gjort så langt?

Siden vi ønsker et livlig fellesskap året rundt har vi valgt å rette oss mot de som har tid å bo hos oss i mer enn bare et par uker om året. Vi har valgt å bruke tid og ressurser på å snakke om prosjektet i sosiale medier og med folk vi møter rundt om i verden, langt før vi er klare for salg.

Ved å gjøre dette har vi blitt kjent med tusenvis av mennesker som skjønner hva vi prøver å oppnå, som synes at dette er en god idé som de kan identifisere seg med og som derfor lengter etter å flytte til en Amberaby. Dette gjør at vi føler oss trygge på at de som kjøper bolig hos oss har lyst til å være en del av fellesskapet – og deltar og bidrar.

Når det gjelder å sette og holde aktivitetene i gang har vi igjen sett på hvordan amerikanske prosjekter har lykkes med dette over tid. Vi har besøkt mange av disse byene de siste årene for å forstå hva det er som gjør at det fungerer, og det alle vellykkede konsepter har til felles er at de har noe de kaller «lifestyle directors» – en slags aktivitetsleder (husk gjerne trivselsledere i skolegården). Dette er en eller flere personer som hjelper beboerne med å starte aktiviteter, booke lokaler og organisere turer.

Når man ikke trenger å styre med alt det organisatoriske blir det enklere å komme i gang, og hvis man er usikker på hva som lar seg gjøre er det greit å ha noen å idémyldre med. Et annet viktig aspekt er at alle aktiviteter og tilgang til fellesområder er inkludert i den faste månedsprisen, slik at alle har samme muligheter å delta og er ikke nødt til å forholde seg til budsjettrelaterte begrensninger.

Economies of scale – stordriftsfordeler – begynner etter vår erfaring å fungere i en by med omtrent 800 boenheter. I all hovedsak oppnår man i så fall to effekter; (a) felleskostnadene fordeles på mange boliger, slik at kostnad per bolig går ned, og (b) tjenester som restaurant, kafé, frisør, legesenter etc. har livets rett og kan tilby en omfattende service til beboerne.

Hva skjer videre?

Parallelt med de andre aspektene jeg har snakket om i denne artikkelserien jobber vi med å bygge rammeverket for en spennende tilværelse i vårt første prosjekt. Blant annet definerer vi rollebeskrivelsen til vår egen «lifestyle director», og har møtt flere interessante kandidater for stillingen.

Vi diskuterer også andre måter å skape nabolagsfølelse og samhold på. I USA har disse byene ofte egne aviser hvor beboerne kan se hva som skjer uke for uke. Vi synes det er en interessant tanke, men ser også på ulike digitale alternativer – alt for å gjøre det enkelt å få en god oversikt over tilbudet og å bli med på ting for den som vil.

Jeg takker dere som har tatt dere tid til å lese disse artiklene om hvordan Ambera har gått fra å være en spennende tanke, til å få 15.000 følgere i sosiale medier, til å endelig vare i ferd med å bli virkelighet.

La meg avslutte med å sitere en e-post som Jan Olav fikk av en venn for noen dager siden etter å ha spurt han om hvor han hadde lyst til å bo i Spania. Vennen skrev tilbake; «Det spiller ingen rolle hvor i Spania prosjektet ligger, så lenge jeg kan bo ved siden av deg og nyte livet sammen med deg!»

Noe av det hyggeligste i livet er jo å bo sammen med venner – så ta gjerne et øyeblikk og del Ambera med de som du hadde lyst til å bo sammen med!

Hilsen,

Falko Müller-Tyl

Medgründer og administrerende direktør

Bli med i diskusjonen på Facebook, og meld deg på vårt nyhetsbrev for oppdateringer og en skikkelig introduksjon til konseptet Ambera!