Velkommen til Ambera Desert Springs - Europas første aktive bofellesskap for oss over 55!

Å bygge et fellesskap – Del 2 av 5

Hvordan bygger man noe som ikke eksisterer fra før? Hva er det egentlig vi har jobbet med hver eneste dag de siste tre årene? Er det ikke bare å kjøpe en tomt, bygge noen hus og starte salget?

I denne artikkelserien i fem deler forteller medgründer og adm. dir. Falko Müller-Tyl om hva Ambera-teamet har jobbet med frem til nå, hva vi har oppnådd så langt, og hva som ligger foran oss.

Å bygge et fellesskap, del 2 – Å velge riktig tomt

Kjære Amberafamilie, dere husker sikkert de fem vesentlige aspektene for å lykkes med en Amberaby fra mitt første innlegg:

  1. Å definere hva slags samfunn vi skal bygge

  2. Å velge riktig tomt

  3. Å bygge egnete fellesfasiliteter

  4. Å bygge gode boliger

  5. Å fylle Ambera-fellesskapet med liv

I dag skal jeg fortelle litt om vår reise (bokstavelig talt) rundt tomtevalg:

Hva er utfordringen?

For å bygge det fellesskap som vi har fått beskjed av dere at dere ønsker må vi ha en tomt som oppfyller flest mulig relevante kriterier, og de er strengt tatt ikke få. Som i alle utviklingsprosjekter ser vi i utgangspunktet på pris, beliggenhet og infrastruktur, men det er også en del andre aspekter vi er interesserte i når vi vurderer en tomt for Ambera, blant annet:

Er det god nok plass til de aktiviteter og fellesfasiliteter som skal gjøre dette til et unikt sted å bo? Hvordan vil beliggenheten påvirke boligprisene? Kan vi bygge mange nok boliger her slik at pris per boenhet blir så lav som vi ønsker? Hvor enkelt er det for venner og familie å komme på besøk? Hvor ligger nærmeste flyplass, sykehus og storby? Hvilke kultur-, og naturopplevelser ligger i nærheten? Hva slags type terreng skal vi bygge på – og hva har det å si for byggekostnadene? Finnes det nok av vannressurser for både drikkevann og vanning av hager, sportsfasiliteter etc.?

Hva har vi gjort så langt?

For å finne en tomt som oppfyller flest mulig kriterier har vi besøkt og vurdert cirka 50 ulike tomter i Spania og Portugal. Alle disse tomtene har noen positive og noen negative egenskaper; noen er billige, med stort potensiale for utbygging i fremtiden, andre ligger rett ved havet, men koster for mye for at det skal være interessant. Hvorvidt et prosjekt er godt nok for oss finner vi ofte ut av først etter grundig analyse og forhandlinger med eieren, så dette er en tidskrevende prosess.

Av de 50 prosjektene vi har vurdert er det 15 som har utmerket seg som virkelig interessante, og i årene som kommer håper vi å kunne bygge Amberabyer på flere av disse. Av de 15 som vi liker godt er det ett som har utkrystallisert seg som vårt absolutte førstevalg, og det er om denne vi nå har vært i forhandling de siste månedene.

Hvorfor akkurat denne tomten? Siden vi ønsker at aktiviteter og fellesområder skal være oppe og gå tidligst mulig (ideelt sett fra første dag), har vi valgt å satse på en tomt hvor mye allerede er på plass. Her finnes det blant annet en fantastisk golfbane, restaurant, treningssenter, og tennisbaner. Tomten ligger ti minutter fra en nydelig sandstrand, som vi vet er viktig for mange av våre fremtidige beboere.

Hva skjer videre?

En drøy måned etter signert intensjonsavtale med tomteeierne begynner vi nå å nærme oss signering av endelig kontrakt. Det har tatt oss noen år å finne ut hvor vi skal plante vårt frø, men nå som vi endelig har funnet den riktige jorden, gleder vi oss til å la det spire og gro.

Hilsen,

Falko Müller-Tyl

Medgründer og administrerende direktør

I neste del av Å bygge et felleskap snakker vi om aspekt nummer 3 – å bygge fellesfasiliteter for fellesskap

Bli med i diskusjonen på Facebook, og meld deg på vårt nyhetsbrev for oppdateringer og en skikkelig introduksjon til konseptet Ambera!